zaterdag 26 juli 2014

100 mijl gelopen!!!


't Is een hele prestatie voor mij.
Ik heb 100 mijl gelopen met Leslie.
Niet gecheat, keurig bijgehouden,
niet mezelf er makkelijk vanaf gemaakt.
Echt 100 mijl!



woensdag 23 juli 2014

Uitdaging van 5 mijl

Zoals ik in mijn vorige bericht al schreef, zijn er dagen waarop ik 5 mijl loop met Leslie Sansone. Dit doe ik niet achter elkaar, want bij 4 mijl ben ik totaal uitgeput. Dus meestal splits ik het op in 3 mijl 's ochtends en 2 mijl 's avonds. ('s ochtends heb ik meestal meer energie dan 's avonds)

Gisteren vond ik een serie video's op YouTube die samen 5 mijl zijn. Ik geloof dat je deze video's eigenlijk achter elkaar moet lopen, maar aangezien ze ook in 5 keer zijn opgenomen, heb ik besloten om ze in 5 keer te lopen, maar dan wel op 1 dag met steeds een uur rust ertussen.

Vandaag had ik onverwacht een dagje vrij, dus was het een uitgelezen kans om meteen de koe bij de horens te vatten en de 'Fat Burning Walk' te lopen. 

Om 7:30 u begon ik met deel 1:


Na een uurtje rust, ging ik om 8:45 verder met deel 2:


Deel 3 volgde om 10:00, na weer een uurtje rust:


Om 11:15 heb ik deel 4 gelopen:


En tot slot was deel 5 om 12:30 aan de beurt:


Daarmee zit ik inmiddels op 90 mijl. Dus wellicht ga ik deze week de 100 mijl nog halen. Nog 3 dagen te gaan, dus dat moet te doen zijn. Maar het zijn wel dagen die vrij druk zijn, dus wellicht ga ik mezelf niet pushen en loop ik het in een iets rustiger tijdbestek. Ik zie wel. Daar ga ik me nu in elk geval niet druk om maken. Nu ga ik even uitpuffen en een verfrissende douche nemen, want dat is met deze temperaturen wel nodig. Evenals veel drinken, zeker als je intensief beweegt.

Bewegen

Ik dacht er eigenlijk over om deze weblog op te doeken. Ik heb er voor mijn gevoel te weinig tijd voor. Maar ja, als puntje bij paaltje komt, kan ik het toch niet over mijn hart verkrijgen. En aangezien ik deze blog voornamelijk voor mezelf heb, laat ik het gewoon zo en schrijf ik wanneer ik tijd en zin heb.

Voor nu wilde ik weer schrijven over mijn afval-perikelen. Dat is voor mij best een persoonlijk en moeilijk onderwerp, maar ik heb besloten gewoon open en eerlijk te zijn.

Kort lesje BMI:
Door je BMI (Body Mass Index) te berekenen, kun je te weten komen of je gewicht bij de lengte past. Is je BMI hoger dan 30, dan val je in de categorie 'obesitas'. Met een BMI tussen de 25 en 30 behoor je tot de categorie 'overgewicht' en met een BMI tussen de 18,5 en 25 zit je goed. Met een formule kun je zelf je BMI berekenen, maar er zijn tal van websites die dit handig en snel voor je doen.

Sinds januari ben ik weer bewust bezig met afvallen. Ik ben maar 1.63 m lang, daarom is het mijn streven om in elk geval onder de 65 kilo te komen én te blijven. (Bij een gewicht van 66 kilo zit ik onder de grens van een BMI van 25) En aangezien ik in januari rond de 80 kilo woog (BMI van ongeveer 30), was het mijn doel om minimaal 15 kilo af te vallen om weer op een gezond gewicht te komen. 

Inmiddels zijn we weer een poosje verder en gelukkig ook al wat kilo's lichter. Momenteel weeg ik namelijk 73,5 kilo (BMI van 27,7), wat inhoudt dat ik gemiddeld ongeveer 1 kilo per maand ben afgevallen. Dat lijkt misschien niet veel, maar ik ben er erg tevreden mee. Ik heb het namelijk niet bereikt door mezelf uit te hongeren of door onredelijke dingen van mezelf te vragen. Op verjaardagen heb ik gewoon een stukje taart gegeten, bij maaltijden eet ik tot ik vol zit en ik heb me niet ingeschreven bij een sportschool. Wel heb ik langzaamaan mijn eetpatroon aangepast, leer ik veel over voeding door te lezen en ben ik meer gaan bewegen. En over bewegen wil ik het vandaag hebben. 

Ik houd helemaal niet van sporten. Als kind heb ik geturnd en gezwommen, in mijn tienerjaren heb ik nog meer gezwommen en heb ik even gefitnest, en vorig jaar heb ik een paar weken hardgelopen. Allemaal heb ik het niet super lang volgehouden, omdat ik het niet leuk vond. Ja, de gezelligheid wel. Maar de verplichting om op een bepaalde tijd te moeten, ervoor van huis te moeten en door anderen gezien te worden, spraken me totaal niet aan. Wat moet je dan?

Via een weblog (die inmiddels niet meer bestaat) las ik over Leslie Sansone, die video's maakt zodat je thuis kunt lopen. En door die handige YouTube kon ik ervaren hoe fijn dat was. Ik begon met af en toe een video van 1 mijl te lopen. En ondanks dat ik weinig tot geen conditie had, was dat goed te doen. Langzaamaan kon ik het opbouwen en inmiddels kan ik video's van 4 mijl lopen. Die zijn wel pittig en achteraf ben ik helemaal bezweet, maar ik weet welk doel ik voor ogen heb. Niet dat 'ideaalgewicht', maar mijn gezondheid!

Bron

Vijfenhalve week geleden heb ik mezelf een uitdaging gesteld, omdat er nog niet echt structuur en regelmaat in het bewegen zat. Ik liep wanneer ik zin had en dat was minder dan zou moeten (van mezelf). Dus in de 8 weken die het nog zou duren tot ik vakantie had, had ik mezelf 3 doelen gesteld. 60 mijl, 80 mijl en 100 mijl lopen. De 60 en 80 ben ik inmiddels al voorbij en het lijkt erop dat ik de 100 mijl volgende week ga halen. Dus dan heb ik nog ruim een week over. Het is goed geweest om te kijken hoever ik mezelf kan pushen en om erachter te komen hoe makkelijk het eigenlijk is om regelmatig te bewegen. 

Er zaten dagen bij dat ik 5 mijl op een dag liep, maar ook dagen waarop ik helemaal niet liep (vanwege een val uit bed wat een pijnlijke blauwe knie opleverde en als ik eerlijk ben ook vanwege gemakzucht en luiheid). Ik weet nu dat ik makkelijk 10-15 mijl in een week kan lopen (dit is exclusief buiten wandelen e.d.) en ben van plan om dit ook door te zetten na de vakantie. 

In een excel-bestandje houd ik bij hoeveel ik loop en ik vind het leuk om te zien hoe al die mijlen bij elkaar worden opgeteld. In datzelfde bestandje houd ik ook mijn gewicht bij met grafieken en kleurtjes, wat het overzichtelijk en vrolijk maakt. Dit helpt mij om gemotiveerd te blijven en door te zetten. Dus ik ga vrolijk door!