vrijdag 1 februari 2013
Lukas 3
Johannes nam geen blad voor de mond. Hij wees de mensen op hun fouten en tekortkomingen. Hij noemt hen zelfs 'adderengebroed'. Hij rammelt ze als het ware door elkaar om hun ogen te openen. "Wat zullen wij dan doen?" vragen de mensen rondom Johannes, na zo'n flinke donderpreek.
"Brengt dan vruchten voort der bekering waardig." is het antwoord.
Maar daar blijft het niet bij. Johannes geeft de mensen ook uitleg, hoe ze dit concreet kunnen aanpakken. Wie veel kleding heeft, moet het weggeven aan wie (bijna) niets heeft. En wie veel voedsel heeft, die moet hetzelfde doen.
Tegen de tollenaars zegt hij dat ze niet meer mogen eisen van de mensen dan is vastgesteld. En de soldaten mogen geen mensen kwaad doen, afpersen of vals beschuldigen. Daarbij moeten ze tevreden zijn met wat ze verdienen. Aan deze dingen zien de mensen de vruchten van hun bekering.
Hier kunnen wij nog veel van leren, als wij dit gaan toepassen in onze eigen levens. Hoe vaak wens je dat je meer zou verdienen of geef je iemand anders de schuld van wat jij hebt gedaan? Hoe vol is jouw voorraad- en kledingkast? Nog maar al te vaak denken we alleen maar aan onszelf. Maar het is niet te laat om daar verandering te brengen.
Johannes vraagt de mensen niet om alles weg te geven wat ze bezitten.
Hij vraagt de mensen om anderen te laten delen in hun overvloed.
Bedenk eens waaraan jij een overvloed hebt en hoe je anderen daarin kunt laten delen. Misschien wil je klein beginnen, maar ieder stapje is er één in de goede richting. Je kunt bijvoorbeeld eens in je kledingkast kijken of je kleding hebt die je (bijna) niet draagt. In plaats van dat het ligt te verstoffen in je kast, kun je er misschien iemand anders mee blij maken. Of je kunt je voorraadkast opruimen (meteen een mooie gelegenheid om die eens goed te poetsen) en te kijken welke producten je toch niet eet. Als je het naar een voedselbank brengt, zullen minderbedeelden je erg dankbaar zijn. Het hoeven geen grote dingen te zijn (het mág natuurlijk wel), maar door om te zien naar anderen, kun je je geloof in de praktijk brengen. Waar wacht je nog op?
Hoi Karlijn,
BeantwoordenVerwijderenWat een goede tips! En het is zó leuk om te delen uit je eigen overvloed, de straatkrantverkoper bij de supermarkt een glimlach en wat klein geld geven is ook altijd fijn!
Groetjes,
Anita