maandag 23 januari 2012

Bloembrood

Je hebt nodig:
- 375 gr. bloem
- 200 gr. water
- 7 gr. verse gist
- 5 gr. zout
- scheutje olie
- 1 ei
- sesamzaad

Stap 1:
Doe de bloem, het water, de gist, het zout en de olie bij elkaar in een kom. Kneed dit met koude handen door elkaar. Door je koude handen, blijft het deeg niet zo aan je handen kleven. Laat het deeg nu minimaal een half uur rijzen.



Stap 2:
Stomp het deeg in elkaar en kneed het goed door. Laat het deeg dan nogmaals minimaal een half uur rijzen. Stomp het deeg daarna nogmaals in elkaar en kneed het weer. Vorm er nu 6 bollen van en leg deze in een ingevette springvorm. Laat het deeg nu voor de laatste keer rijzen.



Stap 3:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Als het deeg duidelijk is toegenomen in omvang, kun je het brood afwerken, zodat het de oven in kan. Klop hiervoor een ei los, eventueel met een scheutje melk erbij. Bestrijk hiermee de bovenkant van het brood. Laat het ei even intrekken en bestrijk het brood dan nogmaals met het ei. Je kunt nu de sesamzaadjes er overheen strooien.


Stap 4:
Bak het brood ongeveer een half uur in de oven. Controleer dan of het brood een mooie goudgele kleur heeft. Als je wilt weten of het brood gaar is vanbinnen, klopt je er aan de bovenkant bovenop. Klinkt het hol? Dan is je brood klaar.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten