dinsdag 20 maart 2012

Zachte broodjes

Voor dit recept heb je 250 ml. warme melk nodig. Daarom schenk ik meestal de benodigde hoeveelheid in een kommetje, wat ik in de gootsteen zet. De gootsteen vul ik met heet water, zodat de melk op temperatuur kan komen.
Doe 1 ei in een kom en klop het los.
Voeg hier 40 gram boter aan toe.
Snijd dit vooraf in blokjes, zodat het makkelijker te kneden is.

Weeg 15 gram verse gist af en voeg het toe. Brokkel het, zodat het beter verdeeld wordt over het deeg.


Weeg 500 gram meel af. Je kunt hiervoor gewoon tarwebloem gebruiken, maar ook variĆ«ren met speltmeel, maismeel, volkorenmeel, etc.
Vergeet niet om een theelepel zout 
toe te voegen, anders worden de broodjes erg flauw.
Je kunt nu ook 25 gram suiker toevoegen, maar dit is geheel naar eigen smaak.


Voeg nu ook de voorverwarmde melk toe en kneed het geheel tot een mooi deeg.
Het kan zijn dat het deeg nog te droog aanvoelt, voeg dan wat extra melk toe. 
Als het deeg te plakkerig is, kun je wat extra meel toevoegen.
En dan is het tijd voor een portie geduld.
Bedek de kom met folie of een theedoek.
Laat het deeg ongeveer 45 minuten rijzen.
Het rijzen kan het beste op een warme plek.
Als de tijd om is, stomp je het deeg weer in elkaar.
Kneed het nog een keer goed door elkaar en laat het nog een keer 45 minuten rijzen.


Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Maak nu bolletjes van het deeg.
Dit deeg is goed voor ongeveer 10-12 bolletjes. De maat van de bolletjes kun je zelf bepalen.
Laat de bolletjes nu nogmaals 30 minuten rijzen, tot ze duidelijk in formaat zijn toegenomen.




Neem nu een tweede ei en klop dat los in een kommetje. Zelf voeg ik hier meestal een klein scheutje melk aan toe.
Bestrijk de bolletjes met dit mengsel.
Laat het ongeveer 3 minuten intrekken.
Bestrijk de bolletjes dan nog een keer.
Als je wilt kun je nu ook sesamzaadjes o.i.d. er overheen strooien.
Laat de bolletjes nogmaals 30 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 250 graden. 
Bak de broodjes af in 6 tot 10 minuten.
Kijk tussendoor regelmatig hoe het met de broodjes gaat, want het kan ineens hard gaan.
De broodjes zijn klaar als de bovenkant mooi bruin is en het broodje zacht aanvoelt.

Tip:

Vers zijn de broodjes het lekkerst, maar je kunt ze ook invriezen voor later.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten