vrijdag 9 december 2011

Wortels inmaken


Je hebt nodig:

- wortels (soort maakt niet uit)
- water
- voldoende schone potjes (liefst voorgekookt)

Stap 1:

Schrap de wortels schoon.
Snijd de wortels in schijven of stukjes.
Doe ze in een pan met ruim water.
Breng het geheel aan de kook.
Laat het 5 minuten koken.

Stap 2:

Schep de stukjes wortel in de schone potjes.
Zorg er hierbij voor dat de randen van de potjes schoon blijven.
Dit is belangrijk, omdat de potjes anders niet goed sluiten 
of vanzelf kunnen opengaan.

Stap 3:

Vul de potjes nu tot de rand op met kokend water.
Let er hierbij op dat het water niet over de randen knoeit.
Doe direct de deksels op de potjes.

Stap 4:

Zet de potjes in de (nu nog lege) ketel.
Als je veel potjes hebt, kun je meerdere lagen maken.
Vul de ketel met lauw water, tot vlak onder de rand van het bovenste potje.

Stap 5:

Stel de temperatuur in op 100 graden.
Als de gewenste temperatuur is bereikt,
moeten de potjes nog 90 minuten in de ketel blijven.
Haal daarna de potjes uit het water.
Doe dit met een tang, zodat je je handen niet brandt.

Stap 6:

Potjes met een schroefdeksel zet je op kop om af te koelen.
De deksels trekken vacuĆ¼m. Je hoort dan een klikkend geluid.
Weckpotjes kunnen gewoon rechtop afkoelen.
Als de potjes zijn afgekoeld, kun je de klemmen verwijderen.
De deksels blijven dan vanzelf dicht zitten.

Stap 7:

Plak een etiket op de potjes.
Op het etiket schrijf je wat er in het potje zit
en wanneer je het hebt ingemaakt.
Voor deze winterwortels heb ik zelf een etiket gemaakt.
De afbeelding heb ik van deze website gehaald.

Tip!

Bewaar de potjes op een koele, donkere plaats.
De potjes zijn nu (bijna) onbeperkt houdbaar.

1 opmerking:

  1. Hoe kan het dat de wortels die ik weck het water een melk kleurig kleur krijgt

    BeantwoordenVerwijderen