maandag 21 november 2011

Ananas inmaken

Als je een blikje ananas uit de supermarkt koopt,
is de ananas met suiker ingemaakt.
Om deze suiker te vermijden, maak ik zelf ananas in.
Hieronder zal ik uitleggen hoe ik dat doe.


Stap 1:
Snijd de ananas in plakken van ongeveer 1 cm dik.
De onder- en bovenkant heb je niet meer nodig.

Stap 2:
Leg een plak ananas plat op een snijplank en verwijder de schil.
Snijd ook het hart van de ananas eruit.
Deze kun je herkennen doordat hij iets donkerder van kleur is
en het voelt harder aan dan de rest.
Je houdt nu alleen het vruchtvlees over.

Stap 3:
Snijd het vruchtvlees in stukjes.
De grootte van de stukjes kun je zelf bepalen.

Stap 4:
Doe alle stukjes bij elkaar in een zeef en spoel ze schoon.
Let er vooral op dat er geen zaadjes meer in/aan zitten.
Je kunt de stukjes nu gebruiken of je kunt ze inmaken.

 









Stap 5:
Nu kan het inmaken echt beginnen!
Zorg voor voldoende potjes, je kunt er beter teveel hebben dan te weinig.
Dit kunnen potjes zijn met een schroefdeksel (de zogenaamde klikklakdeksels)
of Weck-potjes die verkrijgbaar zijn, bijvoorbeeld op deze site.
Zorg ervoor dat de potjes helemaal schoon zijn.
Het beste is het als je ze vooraf uitkookt.

Stap 6:
Vul de potjes met de stukjes ananas.
Hoeveel je er per potje indoet, kun je zelf bepalen.
Neem hiervoor hoeveelheden die ongeveer in 1 keer op gaan.
Zorg ervoor dat de randen van de potjes schoon blijven.
Dit is belangrijk, omdat de potjes anders niet goed kunnen sluiten
of vanzelf open kunnen gaan.

Stap 7:
Neem kokend water en vul daarmee de potjes op.
Vul ze tot aan de rand, maar zorg dat het niet overstroomd.
Doe direct het deksel erop en eventueel de bijbehorende rubbers en klemmen.

 









Stap 8:
Zet de potjes in de (nu nog lege) ketel.
Heeft u veel potjes, dan kunt u meerdere lagen maken.
Je kunt de potjes opstapelen. Let wel op de stevigheid.
Eventueel kunt u een draadrooster tussen de lagen leggen.
Vul nu de ketel met lauw water,
tot vlak onder de rand van het bovenste potje.

Stap 9:
Stel de temperatuur in op 90 graden.
Houd in de gaten wanneer de gewenste temperatuur is bereikt.
Vanaf dit moment moeten de potjes nog 30 minuten in de ketel blijven.

Stap 10:
Als de tijd voorbij is, haal je potjes uit het water.
Gebruik hiervoor een tang, zodat je je handen niet brandt.
Als je potjes gebruikt met een schroefdeksel, zet je deze op de kop.
Weck-potjes kun je gewoon rechtop laten afkoelen.

Stap 11:
Als het goed is, trekken de schroefdeksels tijdens het afkoelen vacuĆ¼m.
Wanneer dit gebeurt, kun je een klikkend geluid horen.
Bij de Weck-potjes kun je de klemmen verwijderen als de potten helemaal
zijn afgekoeld. Wanneer het goed is gegaan, blijven de deksels dichtzitten.

 












Stap 13:
Plak een etiket op de afgekoelde potjes.
Op dit etiket schrijf je wat er in zit en wanneer je het hebt ingemaakt.
De potjes kun je nu (bijna) onbeperkt bewaren.

Let op!
Ananas inmaken doe ik alleen als de ananas in de aanbieding is.
Op die manier is een potje ingemaakte ananas goedkoper
dan een blikje ananas uit de supermarkt.
Ik koop dan meestal meerdere ananassen en maak deze tegelijkertijd in.
Zo heb ik altijd een paar potjes staan, want de potjes blijven lang houdbaar.
Ik gebruik voor het inmaken een Weck-ketel waarvan ik de temperatuur
kan instellen. De stappen die ik beschrijf, zijn voor deze ketel bedoeld.
Mocht u een ander apparaat gebruiken, lees dan de gebruiksaanwijzing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten