vrijdag 15 februari 2013

Lukas 5












In het vijfde hoofdstuk van Lukas lezen we dat Jezus rondtrok en de mensen onderwees over God. De mensen hingen aan Zijn lippen en om wat ruimte te creeƫren, stapte Hij in de boot van Simon Petrus. Vanuit die boot vertelde Hij de mensen over het koninkrijk van God.

Toen Hij uitgesproken was, gaf Hij Simon Petrus de opdracht om een stuk het meer op te varen en de netten uit te werpen. Simon Petrus (die de hele nacht had gevist, maar niks had gevangen) had waarschijnlijk veel verstand van vissen, want het was zijn bron van inkomsten. Het verzoek van Jezus komt daarom misschien wat onverwacht.

Maar Simon Petrus heeft gehoord (en misschien wel gezien) dat Jezus wonderen doet en Hij heeft de woorden gehoord, die Jezus zojuist tegen de mensen bij het meer sprak. Mogelijk dat dat Simon Petrus heeft doen besluiten om te zeggen: "Op Uw woord zal ik het net uitwerpen."

In de ogen van mensen was het waarschijnlijk onmogelijk om wat te vangen op klaarlichte dag, terwijl ze de hele nacht ervoor niets hadden gevangen. Maar het onmogelijke gebeurde, Simon Petrus had de vangst van zijn leven. De vangst was zo groot, dat zijn netten begonnen te scheuren en hij zijn maten (van een ander schip) te hulp moest roepen om alle vissen binnen te halen. Nadat ze alle vissen op het droge hadden gesleept, vroeg Jezus aan Simon Petrus om Hem te volgen en een visser van mensen te worden.

Omdat Simon Petrus gehoorzaam was aan Jezus, nodigde Deze hem uit om een discipel van Hem te worden. En zoals Jezus Simon Petrus riep, zo roept Hij ook jou. Hij roept jou om te geloven in het (menselijk) onmogelijke, om gehoorzaam te zijn aan Zijn Woord, om Hem te volgen.

Misschien denk je nu dat je het niet waardig bent om Zijn discipel te worden, maar dat dacht Simon Petrus ook. Toch hield dat Jezus niet tegen om Simon Petrus te gebruiken voor grootse dingen voor het koninkrijk van God.
God kijkt niet naar jou zoals je nu bent, maar zoals je zult zijn als Hij klaar met je is. Dus laat je niet tegenhouden door je menselijke denken, maar vertrouw op God dat Hij je kan en zal gebruiken voor Zijn doel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten