dinsdag 10 januari 2012

Speltbrood
















Je hebt nodig: (v
oor 2 kleine broden)
- 750 gr. bloem
- 400 gr. water
- 1 el zout
- 2 el verse gist
- 1 ei
- scheutje zonnebloemolie

Stap 1:

Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom.
Kneed ze door heel goed elkaar.
Laat het deeg een uur rijzen.

Stap 2:

Stomp het deeg in elkaar.
Kneed het nogmaals goed door.
Laat het dan weer een uur rijzen.

Stap 3:

Stomp het deeg weer in elkaar 
en kneed het voor de laatste keer.
Maak er nu twee mooie bollen van.
Leg deze bollen op een ingevette bakplaat.
Laat de bollen nu minimaal een half uur rijzen.

Stap 4:

Als de bollen duidelijk in omvang zijn toegenomen,
verwarm je de oven voor op 200 graden.
Wanneer de oven goed warm is,
bak je de broden in ongeveer 20-30 minuten.












Tips:

- Als je met koude handen kneed, 
  kleven de ingrediënten minder aan je handen.
- Bij het kneden is het belangrijk dat je het grondig doet.
  Als de ingrediënten niet door door elkaar zitten, 
  rijst het brood minder goed.
- Maak de bollen liever wat hoger dan breder.
  Tijdens het rijzen zakken de broden altijd wat in de breedte.
- Bak met deze hoeveelheden niet maar 1 brood.
  Van binnen wordt hij dan niet gaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten