donderdag 26 juli 2012

Challah bakken

Challah zijn de 2 gevlochten broden die traditioneel 
door joodse mensen worden gebakken voor de sabbat en feestdagen.

Wij zijn niet joods, maar vieren wel de sabbat en Bijbelse feesten,
daarom leek het me leuk om ook eens challah te bakken.


Je hebt nodig:
- 1200 gr. bloem
- 600 ml. warm water (± 45 graden)
- 12 gr. gedroogde gist
- 120 ml. honing
- 60 ml. plantaardige olie
- 3 eieren
- 20 gr. zout
- evt. sesam- of maanzaad

Neem een grote kom, giet hierin het water en strooi het gist er overheen.

Voeg hier de honing, olie, het zout en 2 eieren aan toe.
Mix dit met een mixer goed door elkaar.
Beetje bij beetje kun je nu de bloem erbij doen. Mix goed na elke toevoeging.
Op een gegeven moment wordt het te dik om te mixen, 
dan kun je het verder met de hand kneden.
Kneed tot het een mooi deeg is, wat niet echt plakkerig is.
Het kan zijn dat je daarvoor meer bloem moet toevoegen.
Als het goed is, is het dan een mooi elastisch deeg geworden.
Leg een vochtige theedoek over de kom en laat het rijzen.
In ongeveer 1,5 uur is het deeg in volume verdubbeld.

Na het rijzen stomp je het deeg in elkaar. 
Verdeel het in twee gelijke porties.
Kneed elk portie gedurende 5 minuten op een bebloemd aanrecht.
Mocht het deeg toch nog plakkerig zijn, 
kun je tijdens het kneden nog wat bloem toevoegen.
Geef daarna beide helften de gewenste vorm.

Leg het brood op een ingevette bakplaat en laat het een uur rijzen.

Verwarm dan de oven voor op 200 graden.
Kluts het overgebleven ei en bestrijk daarmee royaal de broden.
Strooi desgewenst sesam- of maanzaadjes over de broden.
Bak dan de broden af gedurende ongeveer 30 minuten.
Als de broden er mooi goudbruin uitzien en ze klinken hol als je erop klopt,
dan zijn de broden klaar en kunnen ze uit de oven.

Dit brood is echt heerlijk om zo te eten 

en de volgende dag is het nog steeds lekker vers.

Let op!
Mocht je het teveel deeg vinden, kun je het natuurlijk halveren.
Maar je kunt ook een deel invriezen voor later.
Zo heb je maar één keer werk voor twee keer brood.












Achtergrondinformatie


Traditioneel maken joodse mensen er gevlochten broden van met 6 strengen.
Als je wilt weten hoe je het brood met 6 strengen kunt vlechten, 
bekijk dan onderstaand filmpje.


Waarom 6 strengen?
De 2 broden samen hebben 12 strengen. 
Deze strengen symboliseren de 12 stammen van de Israëlieten.

Waarom 2 broden?

Toen de Israëlieten door de woestijn trokken nadat ze uit Egypte waren gevlucht, zond God manna uit de hemel om het volk te voeden.
Iedere dag moesten ze zoveel verzamelen als ze nodig hadden, niet meer.
Alleen op de dag voor de sabbat moesten ze 2x zoveel verzamelen;
voor die dag én voor de sabbat (de rustdag).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten