maandag 23 juli 2012

Tarte Tatin zonder suiker


Gezellig samen op de bank met een kopje kruidige thee 
en een overheerlijk stukje taart. Wat wil een mens nog meer?

Voor het deeg heb je nodig:
- 220 gr. speltbloem (of tarwebloem)
- 150 gr. boter
- 40-50 ml. koud water
- 1 tl. koek-/speculaaskruiden
- snufje zout

Doe de droge ingrediënten in een kom en roer dit door elkaar.
Snijd de boter in kleine blokjes en kneed dit in de kom erbij.
Je krijgt nu een kruimelig, onsamenhangend deeg.
Voeg hier het water aan toe en kneed het tot een samenhangend deeg.
Eventueel kun je een beetje meer/minder water gebruiken.
Let erop dat het niet een plakkerig deeg wordt.
Maak een bal van het deeg en wikkel het in folie.
Leg het nu minstens een half uur in de koelkast.
Nu kun je het deeg uitrollen tot een plak die iets groter is dan je bakvorm. 
Tegen het plakken kun je wat bloem op het aanrecht strooien.

Verwarm nu de oven voor op 200 graden.







 




Voor de vulling heb je nodig:
- 4 appels (liefst een beetje stevig en zoetzuur)
- 50 gr. boter
- 1 el. honing
- citroensap
- kaneel

Steek met een appelboor de klokhuizen uit de appels en schil de appels.
Snijd ze in 3 parten. Doe deze parten in een kom met water met wat citroensap, zodat ze niet snel bruin worden.
Smelt in een pannetje de boter en voeg hieraan de honing toe.
Roer dit goed door elkaar. Giet het vervolgens in je bakvorm.
Leg hier de (uitgelekte) partjes appel op met de bolle kant naar beneden.
Bestrooi de appel met kaneel. Nu kun je de plak deeg er overheen leggen.
Stop aan de zijkanten het deeg in (alsof je een bed opmaakt).
Prik in het midden een gaatje. (dit mogen er ook meer zijn)
Zet de bakvorm in de oven gedurende ongeveer 20 minuten.


Als de taart uit de oven komt, kun je hem het beste even een paar minuutjes laten afkoelen. Daarna kun je een bord op de bakvorm leggen en het geheel 
in één keer omdraaien.

Dan rest je alleen nog het snijden en opeten.
Maar dat komt vast ook wel goed!

2 opmerkingen:

  1. ben voor het eerst op je blog, had ik niet moeten doen,het water loopt me in de mond, ga ik zeker uit proberen. Hartelijke groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Welkom! Deze taart is echt een succes en ongezond zou ik 'm ook niet noemen. Dus geniet er lekker van!

      Verwijderen