woensdag 11 juli 2012

Jam maken zonder suiker

De jam uit de kelder was helemaal op, 
dus was het tijd om nieuwe jam te maken.

Vastbesloten geen suiker erin te gebruiken, 

heb ik gekozen voor Marmello nr. 1
om toch de stevigheid te krijgen 
die nodig is voor jam
Anders is het te dun om te smeren
en trekt het in je boterham.

Als je jam gaat maken, is het belangrijk om schoon te werken.

Voor ik begin, ruim ik de keuken op en maak ik hem schoon.

Wat voor jam je ook wilt maken, je gaat altijd op dezelfde manier te werk.


Je begint met het schoonmaken van het fruit.

Dit houdt in dat je het fruit was en ontdoet van pitten, kroontjes, etc.
Doe het in deze volgorde, want als je het omgekeerd doet, 
spoel je veel van de sappen van het fruit weg en dat is zonde.
Als je hiermee klaar bent, doe je het in een pan. 

Eventueel kun je een klein beetje water hieraan toevoegen, 
tegen het aanbranden, maar dat is niet noodzakelijk.

Zet de pan op een middelmatig vuur en roer regelmatig.

Je zult merken dat het fruit langzaamaan zacht begint te worden.
Om dit proces te versnellen, gebruik ik weleens een stamper.
Je kunt ook een staafmixer of roerzeef gebruiken om het fruit fijn te maken,
zodat er geen velletjes meer in je jam zitten.

Als het fruit is fijngekookt, voeg je per kilo fruit 1 zakje Marmello toe.

Roer dit er goed doorheen en breng het geheel nog een keer aan de kook.
Laat het nog een minuutje goed doorkoken.
Zorg ervoor dat je dit goed in de gaten houdt, want nu brandt het snel aan.
Roer deze minuut de jam dus regelmatig (bijna onophoudelijk).
Daarna is de jam klaar om in potten gegoten te worden.

Zorg ervoor dat de potten echt goed schoon zijn.

Alleen dan kun je er vanuit gaan dat de jam lang houdbaar is.
Het beste is het als je de potten uitkookt.
Maar zelf kies ik er soms voor om de potten (die ik schoon heb opgeborgen)
om te spoelen met kokend water of om ze een tijdje in de (verder lege) vaatwasser te doen (zonder blokje) op de heetste stand.

Wanneer je kiest voor potten met een schroefdeksel,

volstaat het om de potten vol te gieten met jam.
Zorg ervoor dat de randen van de pot schoon blijven.
Daarna draai je het deksel erop en zet je de pot op z'n kop.
Zo laat je de pot afkoelen.
Tijdens het afkoelproces hoor je op een gegeven moment klikken.
Dit komt omdat de potten/deksels dan vacuüm trekken.
De deksels zitten stevig vast en de potten zijn lang houdbaar.

Je kunt er ook voor kiezen om de jam te wecken (in te maken).

Hiervoor zijn glazen potten verkrijgbaar die met rubberen ringen 
en klemmen gesloten kunnen worden. 
Giet de jam in de potten en sluit de potten af.
Ook nu moet je erop letten dat de randen goed schoon blijven.
Zet de potten in de weck-ketel en vul hem met handwarm water 
tot vlak onder de rand van de hoogste/bovenste pot.
Stel de temperatuur in op 90 graden.
Houdt in de gaten wanneer de juiste temperatuur bereikt is,
want dan moeten de potten nog 10 minuutjes in de ketel blijven.
Als de 10 minuten om zijn, haal je met een tang de potten uit de ketel.

Meestal zet ik ze op een handdoek die ik op het aanrecht heb uitgespreid, 

om te voorkomen dat de potten springen door het temperatuurverschil.

Zet de potten gewoon rechtop en laat ze afkoelen.

Als de potten zijn afgekoeld, kun je de klemmen verwijderen.
Dit is verstandig om te doen, want zo kun je regelmatig controleren 
of de jam nog goed is. Zolang de deksel nog goed op de pot zit, 
kun je ervan uitgaan dat jam nog houdbaar is.

Jam maken is niet moeilijk om te doen, 
maar het is wel belangrijk 
dat je er de tijd voor neemt en rustig alle stappen volgt.
Zo weet je zeker dat je jam niet binnen korte tijd bederft,
maar dat je er nog lang van kunt genieten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten