maandag 6 augustus 2012

Super simpel brood

Met weinig moeite toch 
een lekker brood bakken?
Op deze manier kan het!

Je hebt nodig:
- 375 gr. meel
- ¼ tl. droge gist
- 1 tl. zout
- 700 ml. water
- een gietijzeren pan

Doe eerst de droge ingrediënten bij elkaar in een kom en roer dit even door. Giet dan het water in de kom erbij en meng het met de hand door elkaar. Je hoeft het niet te kneden, alleen door elkaar te mengen. 

Dit duurt ongeveer maar 1 minuutje. Dek daarna met plastic folie de kom 
af en laat het een nachtje staan. (minimaal 12 uur)

Als je de volgende ochtend in je kom kijkt, zie je dat het deeg is gerezen. 
(iets minder dan een 'normaal' brooddeeg) 

Bestrooi het aanrecht ruim met bloem en kneed het deeg tot een samenhangend geheel. Eventueel kun je nu nog wat bloem toevoegen, maar het deeg mag best een beetje plakkerig zijn. Vouw daarna de 

4 kanten van het deeg naar binnen toe.

Verwarm de oven 15 minuten voor op de heetste stand, met de pan er al in. (bij mij was dit ongeveer 275 graden) Leg daarna het deeg in de pan, met de gevouwen kant naar beneden. Maak een knipje in de bovenkant van het deeg, zodat het mooi kan rijzen. (zoals je op de foto kunt zien, ben ik dit vergeten, waardoor mijn brood platter is gebleven) 
Doe het deksel weer op de pan en bak dit 30 minuten. Haal daarna het deksel van de pan, zet de oven op 200 graden en bak het brood nu nog 10-15 minuutjes. Dan is je brood klaar. Wees voorzichtig, want het brood en de pan zijn nu heel heet!

Dit recept kom uit de New York Times, die het op haar beurt weer heeft van bakker Jim Lahey. In onderstaand filmpje laat hij zien hoe hij dit brood maakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten